Top
Telefoon
+31 6 17 23 44 17
OPENINGSTIJDEN
Ma - Vr 08:00 - 17:00

Hoe begeleid je je leerlingen naar volwassen en respectabele Burgers?



Burgerschap is van ons allemaal en lesonderwerpen met betrekking tot Burgerschap komen dan ook in vrijwel alle vaklessen aan bod.

Maar welke rol speelt het mentoraat hierbij en hoe maak je inzichtelijk wat er binnen jullie school gedaan wordt aan Burgerschap?

De uitdaging voor wat betreft Burgerschap zit voor veel scholen niet in het aandacht besteden aan Burgerschap, maar in het inzichtelijk maken van alles wat er gebeurt op het gebied van Burgerschap en het creëren van een doorlopende Burgerschapsleerlijn vanuit alle vaklessen en het mentoraat, waarin de mentor een centrale en verbindende rol kan oppakken.

Binnen de all-in one mentormethode Studielift123 wordt veel aandacht besteed aan de invulling en monitoring van lessen met betrekking tot Burgerschap.

Burgerschap binnen het mentoraat.
In het werkboek Studielift123 zijn 33 lesblokken opgenomen met betrekking tot Burgerschap (en LOB), waarin identiteit, diversiteit, groepsvorming en democratische betrokkenheid een belangrijke rol spelen. In de set mentorkaartenvind je 18 kaarten met betrekking tot Burgerschap.

Op het online mentorportaal vind je nog eens 36 werkvormen voor de Gouden en Zilveren weken, welke tevens onder Burgerschap vallen. Daarnaast zijn er meerdere spelvormen m.b.t. Burgerschap te vinden op het mentorportaal om leerlingen spelenderwijs meer vertrouwd en bekend te maken met begrippen rondom Burgerschap.

Burgerschap in doorlopende leerlijn binnen alle vak- en mentorlessen.
Om ervoor te zorgen dat je binnen je school een zichtbare, doorlopende, Burgerschapsleerlijn kunt maken, vind je op het online mentorportaal een inventarisatielijst om per vaksectie in te laten vullen. Hiermee maak je in één oogopslag duidelijk wat er, per vak, in welk leerjaar wordt behandeld en creëer je meer samenhang en samenwerking tussen de vaksecties.

Burgerschap portfolio leerlingen.
Burgerschap gaat niet over feiten leren en kun je niet toetsen. Je wilt je leerlingen stimuleren om kritisch na te denken over thema’s als identiteit, diversiteit, inclusiviteit, maatschappelijke uitdagingen, enzovoort.


Je wilt niet alleen weten hoe een leerling in de brugklas tegen dit soort thema’s aankijkt, maar nog veel interessanter is hoe de leerling in de loop der schooljaren naar deze thema’s kijkt. Hoe, wanneer en waarom verander je van inzicht en mening over bepaalde kwesties?

Hiervoor is het leerling portfolio Burgerschap ontwikkeld, welke op het online mentorportaal te vinden is. Deze is digitaal in te vullen en dus te koppelen aan de Electronische LeerOmgeving.

Laat je leerlingen jaarlijks terugkijken en reflecteren op belangrijke Burgerschapsthema’s, zodat een mooi Burgerschap groeidocument ontstaat.

All-in one mentormethode Studielift123

Wil je vanuit de subsidieregeling basisvaardigheden aan de slag met Burgerschap op het gebied van Zelfregulerend leren en Sociaal-emotionele ontwikkeling en wil je meer informatie over onze all-in one mentormethode Studielift123, vul dan onderstaand formulier in voor het maken van een afspraak voor een vrijblijvende Zoompresentatie.



Fill out my online form.

Heb je een vraag, wil je meer informatie of een adviesgesprek?